Erlotinib(Tarceva)
A fost aprobat in SUA in anul 2004
Descriere
Tarceva un inhibitor de kinaza este o quinazolamina. Receptorul factorului de crestere (EGFR) este exprimat pe suprafata celulara atat a celuleor normale cat si a celulelor tumorale. In unele celule tumorale semnalizarea prin acest receptor joaca un rol in supravietuirea si proliferarea celulelor tumorale indiferent de statusul mutational al EGFR. Erlotinibul inhiba reversibil activitatea kinazica a EGFR, prevenind autofosforilarea rezidurilor de tirozina asociate cu receptorul, astfel inhibind mai departe semnalizarea in aval. Afinitatea de legare a erlotinibului este mai mare pentru EGFR mutant(deletia exonului 19 sau mutatia exonului 21) decat pentru receptorul EGFR wild-type(nemutant).
Erlotinib este absorbit 60% dupa administrarea pe cale orala iar biodisponibilitatea lui este crescuta de alimente pina la 100%. Timpul de injumatatire este de 36 de ore.
Indicatii si utilizare
            1. Cancer pulmonar metastatic NSCLC ca tratament de prima linie la pacientii care au EGFR cu deletia 19 sau mutatii de substitutie la exonul 21 detectate prin teste genetice.
            2. Tratament de mentinere la pacientii cu cancer pulmonar local avansat sau metastatic NSCLC a caror boala nu a progresat dupa 4 cicluri de chimioterapie pe baza de platina, cu mutații activatoare ale EGFR .
            3. Tratamentul cancerului pulmonar NSCLC local avansat sau metastatic dupa ineficienta cel putin a unei linii de chimioterapie (nu este necesar sa fie determinat statusul mutațional EGFR).
           4. Cancerul pancreatic local avansat, nerezecabil, metastatic(examen histopatologic sau citologic obligatoriu) in asociere cu gemcitabina ca tratament de prima linie.
Limite de utilizare
Tarceva nu se utilizeaza in combinatii cu chimioterapie pe baza de platina.
Fumătorii trebuie sfătuiţi să renunţe la fumat, deoarece concentraţiile plasmatice de erlotinib la subiecţii fumători sunt reduse comparativ cu cei nefumători.
Doze si administrare
            1. Cancer pulmonar NSCLC: 150 mg oral, pe stomacul gol, odata pe zi
            2. Cancer pancreatic: 100 mg/zi, oral, pe stomacul gol, odata pe zi.
Forma de prezentare
            Tablete de 25mg, 100 mg, 150 mg. Tarceva se administreaza pe stomacul gol cu cel putin o ora inainte de masa sau la 2 ore dupa mancare. Tratamentul trebuie continuat pina ce boala progreseaza sau apare toxicitate inacceptabila.
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si Precautii
            1. Boala pulmonara interstitiala(BPI): apare in 1,1% din pacienti. Se retrage tarceva pentru simptome pulmonare neexplicate, cu debut acut de pilda dispnee, tuse si febra. Se intrerupe tarceva daca apare BPI.
            2. Insuficienta renala: se monitorizeaza functia renala si electrolitii, in special la pacientii cu risc de deshidratare. Se retrage tarceva in caz de insuficienta renala severa.
            3. Hepatotoxicitate cu sau fara afectare hepatica incluzind insuficienta renala si sindromul hepatorenal: se monitorizeaza periodic testele renale. Se retrage sau se intrerupe Tarceva pentru tete hepatice severe sau care se agraveaza.
            4. Perforatii gastrointestinale: se intrerupe tarceva.
            5. Boala cutanata buloasa si exfoliativa: se intrerupe Tarceva.
            6. Infarct/ischemie miocardic: riscul infarctului miocardic este crescut la pacientii cu cancer pancreatic.
            7. Accident vascular cerebral(AVC): riscul AVC este crescut la pacientii cu cancer pancreatic.
            8. Anemie hemolitica microangioaptica(AHM): risc crescut de AHM este la pacientii cu cancer pancreatic.
            9. Tulburari oculare: Se intrerupe tarceva pentru perforatie corneana, ulceratie sau keratita persistenta severa.
            10. Hemoragie la pacientii care iau trombostop: se monitorizeaza regulat INR .
            11. Toxicitate embrio-fetala: poate determina afectare fetala. Se informeaza pacientele despre reiscul potential de afectare al fatului si se recomanda utilizarea contraceptivelor.
Reactii adverse
Reactiile adverse cele mai frecvente(> 20%) la tarceva au fost: rash, diaree, anorexie, oboseala, dispnee, tuse, greturi si varsaturi.
La pacientii tratati cu tarceva reactiile adverse cele mai frecvente care au condus la modificarea dozei au fost rash, diareea si astenia.
Timpul mediu pina la aparitia rashului a fost de 15 zile iar pina la debutul diareei a fost de 32 de zile. La pacientii la care apare rash, aspectul este tipic eritematos si poate aminti acneea cu pustule foliculare. Rash-ul apare pe fata, toracele superior si spate si se poate accentua la soare. Poate apare hiperpigmentarea tegumentului cu sau fara fisuri digitale.Tratamentul rashului consta in topice pe baza de corticoizi si antibiotice. Diareea se trateaza cu loperamid. Pacientii trebuie sfatuiti sa nu fumeze.
Administrarea de ketoconazol, ciprofloxacin creste expunerea la tarceva. Rifampicina, omeprazolul, ranitidina si fumatul scade expunerea la Tarceva
Utilizare in situatii speciale
Mamele care alapteaza: se intrerupe drogul sau alaptarea
Insuficienţă renală
Nu s-au studiat siguranţa şi eficacitatea administrării erlotinibului la pacienţii cu insuficienţă renală (concentraţie plasmatică a creatininei > 1,5 ori limita superioară normală). Conform datelor de farmacocinetică, nu par să fie necesare ajustări ale dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară sau moderată.
Nu se recomandă utilizarea Tarceva la pacienţii cu insuficienţă renală severă.
Insuficienţă hepatică
Erlotinibul se elimină prin metabolizare hepatică şi excreţie biliară. Deşi expunerea la erlotinib a fost similară la pacienţii cu insuficienţă hepatică moderată (scor Child-Pugh 7-9) comparativ cu pacienţii cu funcţie hepatică normală, se recomandă prudenţă când se administrează Tarceva la pacienţii cu insuficienţă hepatică. Dacă apar reacţii adverse severe, trebuie luate în considerare reducerea dozei sau întreruperea tratamentului cu Tarceva.
Nu s-au studiat siguranţa şi eficacitatea administrării erlotinibului la pacienţii cu disfuncţie hepatică severă (AST/ TGO şi ALT/TGP > 5 x LSVN).
Nu este recomandată utilizarea Tarceva la pacienţii cu disfuncţie hepatică severă.
15 09 2019