Preventia Cancerului

Preventia Cancerului

Preventia reprezinta eliminarea sau minimalizarea expunerii la factorii cauzali ai cancerului si include reducerea susceptibilitatii individuale la efectele acestor cauze.
Tutunul sub toate formele, este responsabil de aproximativ 30% din toate decesele prin cancer. Necontrolat, fumatul va determina mai mult de 10 milioane de decese prin cancer (în principal cancer pulmonar) în decada urmatoare.

Obezitatea este implicata în cancerul esofagian, colorectal, sânului, endometrului si rinichiului. La adulti se recomanda controlul greutatii si evitarea cresterii în greutate prin reducerea aportului caloric si cresterea activitatii fizice.

Practicarea unei activitati fizice are un efect protector în reducerea riscului de cancer colorectal.
Compozitia dietei este importanta deoarece fructele si vegetalele ar putea avea un efect protector prin scaderea riscului pentru anumite tipuri de cancer precum cancerul cavitatii bucale, esofagian, gastric si colorectal. Aportul crescut de carne rosie sau carne rosie prelucrata s-a asociat cu un risc crescut de cancer colorectal.
Consumul de alcool creste riscul aparitiei cancerelor cavitatii bucale, faringelui, laringelui, esofagului, ficatului si sânului.

Exista asociere strânsa între unele infectii si anumite tipuri de cancer: 
- între infectia virusului hepatitei tip B si cancerul hepatic, 
- infectia virusului papiloma uman si cancerul colului uterin.
Screeningul pentru cancerul colonic prin THO (testul hemoragiilor oculte) reduce atât incidenta cât si mortalitatea, probabil prin detectarea si înlaturarea polipilor.
Examenul citologic al colului uterin (prin testul BP) determina identificarea si excizia leziunilor precanceroase cu o reducere dramatica în incidenta si mortalitatea prin cancer a colului uterin.
Chemopreventia presupune utilizarea substantelor naturale sau sintetice pentru a reduce riscul aparitiei cancerului sau de a reduce sansele de recidiva a cancerului.

Exista 5 clase de agenti chemoprotectori care s-au aratat promitatori în trialurile clinice:
1 – tamoxifenul (modulator al receptorilor estrogenici)
2 – drogurile nonsteroidale antiinflamatorii
3 – compusii de calciu
4 – glucocorticoizii
5 – retinoizii

1. Tamoxifenul a redus cu 49% cazurile de cancer de sân la femeile cu risc crescut. Se asociaza cu efecte secundare serioase precum cancerul endometrial si tulburari de coagulare; în prezent se compara efectul tamoxifenului cu raloxifenul.

Sunt în curs de desfasurare trialuri pentru a se vedea daca administrarea finasteridului la pacientii cu hiperplazie prostatica benigna poate preveni cancerul de prostata la barbatii de peste 55 ani.

2. Agenti antiinflamatori nonsteroidali precum aspirina, piroxicamul, celecoxibul si sulindacul sunt studiati în ceea ce priveste efectul protector la persoanele cu istoric familial de polipi sau cancer colonic. În  1999 F .D.A a aprobat utilizarea Celecoxibului în polipoza familiala adenomatoasa pentru a reduce numarul polipilor. Nu se stie daca prin reducerea numarului polipilor se vor reduce numarul cazurilor noi si deceselor prin cancer colorectal. Celecoxibul se studiaza în trialuri la persoanele cu risc crescut pentru cancer esofagian si vezical.

3. Compusii de calciu sunt studiati în prevenirea cancerului colonic, in principal la pacientii diagnosticati cu polipi colonici sau cancer colonic.

4. Budesonide este un glicocorticoid utilizat în tratamentul astmului. Este folosit în prevenirea progresiei leziunilor precanceroase în tesutul pulmonar. Se utilizeaza sub forma de spray.
5. Retinoizii sunt utilizati în preventia cancerului colului uterin, plamânului, cavitatii bucale, vezicii urinare.

Preventia cancerului bronhopulmonar
Tutunul sub orice forma este cauza majora a cancerului bronhopulmonar. Fumatul pasiv este de asemenea implicat în producerea cancerului bronhopulmonar. Unele produse ca guma de nicotina, spray cu nicotina pot fi utile la persoanele care încearca sa întrerupa fumatul. 
Beta carotenul la fumatori creste riscul cancerului pulmonar.
Chemopreventia nu a devenit înca terapie standard.

Preventia cancerului mamar
1. 
Tamoxifenul este un drog care blocheaza efectul estrogenului pe celulele canceroase. S-a aratat ca tamoxifenul scade riscul cancerului de sân la pacientele cu risc crescut.
Fenretinide si raloxifene sunt alte doua droguri studiate ca agenti chemoprotectori în cancerul sânului.

2. Dieta bogata în grasimi creste riscul cancerului de sân. Nu se cunoaste daca o dieta cu continut scazut în grasimi previne aparitia cancerului de sân. Exercitiul fizic în special la femeile tinere, poate scade nivelul hormonilor si poate contribui la reducerea riscului cancerului de sân.

3. Cresterea ponderala în special dupa menopauza naturala si/sau vârsta de 60 de ani poate creste riscul cancerului de sân.

4. Mastectomia profilactica La femeile cu risc crescut, cu istoric familial de cancer de sân, mastectomia bilaterala reduce riscul cancerului de sân. 

Preventia cancerului colului uterin
1. 
Istoricul de screening Femeile care nu au avut un examen citologic B.P. (Babes Papanicolaou) regulat au un risc crescut de cancer al colului uterin. Examenul ginecologic regulat cu efectuarea examenului citologic B.P. sunt cele mai importante în prevenirea cancerului colului uterin. Modificari anormale ale colului pot fi detectate prin examenul citologic B.P. si tratate înainte de aparitia cancerului.

2. Istoricul sexual Femeile care au început activitatea sexuala înainte de vârsta de 16 ani si femeile cu parteneri sexuali multipli au risc crescut de infectie cu virul HPV (virusul papiloma uman) si de aparitie a cancerului colului uterin. Se recomanda examen ginecologic regulat de la debutul activitatii sexuale sau de la vârsta de 18 ani. Prevenirea bolilor transmise sexual reduce riscul cancerului colului uterin.

3. Infectia cu HPV Aproximativ 30 de tipuri de virus papiloma uman sunt transmise sexual si pot infecta colul uterin. Infectia colului uterin cu HPV este factorul de risc primar pentru cancerul de col uterin. Totusi, desi infectia cu HPV este foarte frecventa numai un mic procent de femei cu HPV netratat vor dezvolta cancer al colului uterin.

4. Fumatul poate fi asociat cu un risc crescut de cancer al colului uterin. Exista studii care arata si contrariul.

5. Dieta Carotenul, vitamina C si E pot reduce riscul cancerului de col uterin

6. Educatia femeilor asupra factorilor de risc poate conduce la modificari comportamentale si ale stilului de viata care sa determine o expunere scazuta la acesti factori.

Articole Similare

Social Media Tabs