Mesaje importante:
– Consumul de alcool poate creste riscul mai multor tipuri de cancer din cauza modului în care interactionează cu organismul, mai ales atunci cand este combinat cu consumul de tutun.
– Nu există nici o modalitate dovedita pentru a preveni cancerul, dar dacă nu bei este mai bine să nu te apuci de baut. Dacă bei, limiteaza cantitatea pe care o bei în fiecare săptămână si evita alcoolismul periodic excesiv.
– În general, bărbatii nu trebuie să consume mai mult de doua bauturi alcoolice pe zi si o femeie nu ar trebui sa consume mai mult de o bautura pe zi. Cu toate acestea, femeile nu ar trebui să consume mai mult de trei-patru bauturi pe săptămână. O bautura alcoolica este considerata 350 ml de bere sau 150 ml de vin sau 45 ml de bautura tare(alcool 80 grade).
In plus fata de tutun, alcoolul este una dintre putinele substante consecvent asociate cu un risc crescut de cancer. Consumul de alcool creste riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer:
– cancerul capului si gatului în special cancerul cavitatii bucale, faringelui si laringelui.
– cancer hepatic
– cancer esofagian
– cancer de san
– cancere de colon si rect
– cancer de stomac
Modul prin care alcoolul creste riscul de cancer este încă studiat. Alcoolul probabil contribuie la aparitia cancerului, atunci când oamenii sunt expusi la două produse chimice din alcool care pot deteriora ADN-ul celulelor sanatoase. Aceste două substante chimice sunt etanolul, care este componenta principală a băuturilor alcoolice si acetaldehida, care se produce atunci când alcoolul este metabolizat de organism. Alcoolul poate afecta metabolizarea hormonilor, cum ar fi estrogenul, un factor de risc in cancerul de san, ovarian si cancerul uterin. Consumul de alcool etilic, de asemenea, poate slăbi capacitatea organismului de a procesa si absorbi substante nutritive importante, incluzand vitamina A, acidul folic, vitamina C, vitamina D si E si carotenoizi. În plus, alcoolul poate fi o cauza de crestere in greutate, care de asemenea creste riscul de cancer.
Tipul de alcool, cum ar fi vin, bere, sau lichior, nu afectează riscul asociat cu dezvoltarea acestor tipuri de cancer. Cu toate acestea, cu cat bei mai mult alcool, cu atat creste riscul de cancer.
Recomandări pentru consumul de alcool
Nu există nici o modalitate dovedita pentru a preveni complet cancerul, dar există măsuri pe care le  puteti lua pentru a reduce riscul, în special riscul datorita alcoolului:
– Limitati numărul de băuturi alcoolice la o bautura pe zi pentru femei si doua bauturi pe zi pentru bărbati. Este important să ne amintim că o bautura este  350 ml de bere sau 150 ml de vin sau 50 ml de alcool de 80 grade. Femeile care sunt preocupate de riscul cancerului de san pot, de asemenea, să limiteze si mai mult consumul de alcool, la nu mai mult de trei-patru bauturi pe săptămână.
– Bautul excesiv periodic sau consumul de alcool excesiv pe zi, dar in mai putine zile, nu este recomandat si poate creste riscul pentru anumite tipuri de cancer.
– Nu există dovezi clare pentru a sustine că vinul rosu băut ajută la prevenirea cancerului, astfel încât limitele recomandate actuale se aplică si vinului rosu.
– Evitati consumul atat de alcool cat si de tutun. Combinatia creste si mai mult riscul de a dezvolta cancer al cavitatii bucale, faringelui, laringelui, esofagului în comparatie cu cei care folosesc doar alcool sau numai tutun.
– Combinatia de alcool si terapie hormonala cu estrogeni in menopauza poate creste si mai mult riscul pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san.
– Persoanele care au un risc ridicat pentru cancer discutat mai sus ar trebui sa vorbeasca cu medicii lor despre limitarea sau chiar evitarea alcoolului pentru a ajuta la reducerea riscului.
-Dacă aveti cancer, este necesar evitarea completa a alcoolului în functie de tratamentul care vi se administrează. De exemplu, alcoolul poate irita sau agrava durerea de gat sau “gură uscată”, determinate de tratament si poate creste riscul efectelor secundare de la tratament prin deshidratarea organismului sau prin pierderea de substante nutritive.
Alcoolul si recidiva cancerului
În studiile despre alcool si supravietuitorii cu cancer de san, utilizarea moderata de alcool nu s-a demonstrat ca ar creste riscul de reaparitie a cancerului, sau ar reduce supravietuirea femeilor cu cancer de san.
Informatii despre efectul alcoolului pe recidiva sau supravietuire după confirmarea diagnosticului altor tipuri de cancer sunt limitate. Pentru că cercetarile sugerează că bautul alcoolului in cantitate mare este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cel mai bine este sa se evite consumul exagerat de alcool, după ce ai fost diagnosticat de cancer. Toti supravietuitorii de cancer sunt încurajati să discute cu medicii lor despre cantitatea de alcool pe care poate sa o  bea si efectul pe care îl poate avea asupra sănătătii lor pe termen lung.